20 juli 2021
Vaststelling bestemmingsplan Kern Woudrichem – Middelvaart 1
Voor het perceel Middelvaart 1 in Woudrichem is door initiatiefnemer een plan ingediend voor de realisatie van 28 appartementen. Voor deze ontwikkeling dient een nieuw bestemmingsplan te worden opgesteld en er moet een beslissing genomen worden over de hogere grenswaarde wegverkeerslawaai. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere grenswaarde wegverkeerslawaai hebben ter inzage gelegen. Er zijn vier zienswijze ontvangen, deze leiden tot gedeeltelijke aanpassing van het bestemmingsplan.
Besluit:
- Het ‘Besluit hogere waarden wegverkeerslawaai’ voor het bestemmingsplan “Kern Woudrichem: Middelvaart 1” vast te stellen;
Aan de raad voor te stellen:
- De ‘Nota beantwoording zienswijzen en ambtshalve wijzigingen’ vast te stellen en de zienswijzen deels gegrond en deels ongegrond te verklaren;
- Het bestemmingsplan ‘Kern Woudrichem: Middelvaart 1’ met planidentificatienummer NL.IMRO.1959.WouBP075middelvrt1-VG01 vast te stellen;
- Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wet ruimtelijke ordening, juncto artikel 6.2.1 en 6.2.1a van het Besluit ruimtelijke ordening vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Wachttijden Jeugd
Op dit moment zijn er landelijke en regionaal veel ontwikkelingen in het sociaal domein, specifiek binnen de jeugdhulp. Deze ontwikkelingen en eventuele gevolgen raken ook de lokale toegang van gemeente Altena. Jeugdigen (en gezinnen) moeten hierdoor langer op hulp wachten. Het college doet zijn uiterste best om de wachttijden zoveel als mogelijk is, terug te dringen.
Besluit:
De gemeenteraad met de bijgevoegde raadsinformatiebrief informeren over de ontwikkelingen binnen de jeugdhulp.
A-project Aanscherping ontwerpomgevingsvisie tot Omgevingsvisie Altena 2040
Iedere gemeente moet in 2024 een omgevingsvisie hebben opgesteld. Deze visie is een langetermijnvisie voor de omgeving waar we leven. Er staat onder andere in beschreven hoe de gemeente wil dat Altena er over 20 jaar uitziet. Het is een nieuwe manier van werken, ook voor de gemeenteraad.
Besluit:
- Het bijgevoegde Plan van Aanpak Aanscherping ontwerpomgevingsvisie tot Omgevingsvisie Altena 2040 vast te stellen.
- Wethouder S. Sheikkariem te benoemen als bestuurlijk opdrachtgever in de stuurgroep ‘Omgevingsvisie Altena 2040.
- Bijgevoegde raadsinformatiebrief met de informatie over dit traject aan de gemeenteraad te sturen.
Warmtevisie 0.5
In de Warmtevisie 0.5 staat de strategie om Altena aardgasvrij te maken. Deze versie is de voorloper van de definitieve 1.0 versie die in december door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. Deze visie wordt samen met een afvaardiging van diverse partijen, zoals wooncorporaties, Enexis, dorpsraden en ondernemersverenigingen opgesteld.
Besluit:
- De gemeenteraad door middel van een raadsinformatiebrief te informeren over de voortgang van het proces om te komen tot een Warmtevisie voor Altena.
Openbare verlichting standaard materialen en afwijking aan aanbestedingsbeleid
Dit jaar worden 400 lichtmasten en 400 armaturen vervangen. De masten worden ingekocht via een aanbestedingsprocedure. De armaturen kiezen we rechtstreeks zelf uit. Hiermee zijn we verzekerd van goede kwaliteit en zoveel mogelijk eenheid in de verlichting in de hele gemeente. De nieuwe verlichting bestaat uit Led armaturen.
Besluit:
- Directieleveringen te doen van de aankoop van verlichtingsarmaturen ten behoeve van de vervanging;
- Voor de aankoop van deze verlichtingsarmaturen af te wijken van het aanbestedingsbeleid.
Coronasteunpakket Welzijn en Leefstijl
De bestrijding van het coronavirus heeft lang veel gevraagd van inwoners. Altena zet het steunpakket actief in om het welzijn en de mentale gezondheid van kwetsbare inwoners en risicogroepen te ondersteunen.
Besluit:
Kennis te nemen van de voorgestelde vervolgstappen voor de uitwerking van het Coronasteunpakket welzijn en leefstijl en de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.
Economische analyse Gemeente Altena 2021
De gemeente Altena gaat een visie op werken opstellen. Als eerste bouwsteen is hiervoor een economische analyse van Altena gemaakt.
Deze analyse geeft een overzicht van de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen voor de economie, de arbeidsmarkt en het vestigingsklimaat van de gemeente.
Besluit:
- Kennis te nemen van de economische analyse gemeente Altena 2021 en deze met bijgevoegde raadsinformatiebrief aan te bieden als bouwsteen voor de visie op werken en ten behoeve van de conferentie visie op werken van 9 september en het duidingsdebat 28 september.
Besluit openstelling parkeren marktplein Wijk en Aalburg
Door het marktplein in te richten als parkeerplaats blijft de huidige (tijdelijke) parkeercapaciteit gehandhaafd en komen beheertaken rondom afzetpalen te vervallen.
Besluit:
Het marktplein in Wijk en Aalburg permanent in te richten als parkeerplaats, rekening houdend met de markt en ambulante handel.
Global Goals 2020
Altena is een Global Goals gemeente. Fairtrade is een belangrijk onderdeel van de Global Goals. De gemeente ondersteunt de lokale Fairtrade werkgroep bij het behalen van de titel ‘Fairtrade gemeente’.
Faitrade gaat over eerlijke wereldhandel en gelijke kansen voor iedereen.
Besluit:
- We gaan door als Global Goals gemeente en daarbij zetten we in op:
- het vergroten van de bekendheid met de Global Goals in Altena door te communiceren over goede initiatieven en positieve ontwikkelingen (intern en extern).
- het verbeteren van de interne bewustwording en het gevoel van trots over de bijdrage van onze collega’s aan de Goals.
2. Altena zet in op de titel ‘Fairtrade gemeente’. De gemeente ondersteunt de Fairtrade werkgroep in het behalen van die titel.
Afwijken van inkoopregels voor aanbesteding architect brede school Almkerk
De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus kan zich niet vinden in onze inkoopvoorwaarden en de manier waarop de aansprakelijkheid voor een architect is vastgelegd als er iets mis gaat bij de bouw. Na afstemming met de VNG is met het inkoopbureau besloten een maximum bedrag af te spreken voor de aansprakelijkheid van de architect bij de bouw.
Besluit:
- Bij de aanbesteding van de architect voor de brede school in Almkerk af te wijken van de in de gemeentelijke Inkoopvoorwaarden opgenomen onbegrensde contractuele aansprakelijkheid voor derden en de contractuele aansprakelijkheid te begrenzen op een bedrag van € 1.500.000.
Vitaal Altena
Het college investeert in een Vitaal Altena. Onder deze noemer willen we gezondheid, sport, bewegen en voeding met elkaar verbinden.
Hague is een organisatie die Altena mogelijk kan ondersteunen bij dit traject.
Besluit:
Kennis te nemen van de offerte van Hague d.d. 9 april 2021 en een collegesessie na het zomerreces 2021 te plannen om kennis te maken met Hague en om een verdiepende verkenning van een lobbytraject over Vitaal Altena te hebben.
Motie Kansrijk
In september start in samenwerking met het Da Vinci College en Kozakken Boys een eenjarige entree opleiding waarmee de deelnemers hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten.
Besluit:
- De raad te informeren over de entree opleiding in Altena met de raadsinformatiebrief Motie Kansrijk.
Bestemmingsplan Werkensedijk 29 Werkendam, herbevestiging van het besluit college van toenmalige gemeente Werkendam
In de voormalige gemeente Werkendam is in 2018 een plan ingediend om 17 woningen achter de Werkensedijk 29 in Werkendam te bouwen. Hiervoor moet het bestemmingsplan worden aangepast. Omdat deze procedure nooit volledig is doorlopen, komt er nu een doorstart.
Besluit:
- Het besluit d.d. 11 december 2018 van de college van de toenmalige gemeente Werkendam om in te stemmen met de nota van inspraak en het vervolgen van de bestemmingsplanprocedure te herbevestigen
- Het traject om tot een anterieure overeenkomst te komen te starten
- Het ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen als de anterieure overeenkomst in concept gereed is.
Vaststelling tarieven Gecertificeerde Instellingen
Bij de aanbesteding van jeugdbescherming voor Brabant (2019) is door de Gecertificeerde Instellingen te kennen gegeven dat de tarieven te laag waren om kostendekkend te kunnen werken. Dit heeft tot veel discussie geleid. De landelijke Jeugd Autoriteit heeft een tarievenvergelijkingsonderzoek gedaan. Op basis van dit onderzoek wordt voorgesteld om de tarieven voor jeugdbescherming voor de jaren 2020 en 2021 bij te stellen.
Besluit:
- De tarieven 2019 van de verschillende producten van de Gecertificeerde Instellingen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 te verhogen tot het door de Jeugdautoriteit berekende landelijk gemiddelde:
- Ondertoezichtstelling (OTS) korter dan een jaar en vrijwillige OTS (VOTS) met 3,5%;
- OTS langer dan een jaar met 4,8 %;
- Voogdij met 6.6%;
- Jeugdreclassering (JR) met 4,4%;
- Overige producten met 4,4%;
- Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 de Gecertificeerde Instellingen een risico-opslag toe te kennen van 2% op de nieuwe tarieven zoals benoemd bij beslispunt 1, dit onder de voorwaarde dat de Gecertificeerde instellingen aantonen dat en op welke wijze de risico-opslag wordt ingezet om de huidige instroomstop te beëindigen en toekomstig risico op wachtlijsten en instroomstop te beperken;
- Om met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 de nieuwe tarieven te indexeren met 2,86%;
- Om per 1 januari 2021 de Gecertificeerde Instellingen een innovatie-opslag toekennen van 2% op de nieuwe en per 2021 geïndexeerde tarieven zoals benoemd bij beslispunt 1 en 4 en hieraan de voorwaarde te verbinden dat Gecertificeerde Instellingen aantonen dat en op welke wijze de innovatie-opslag gericht wordt ingezet voor innovatie, aanvullend op de reeds bestaande of toekomstige pilots zoals de doorbraakaanpak en het vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen;
- Een transitievergoeding van € 15.964,15 aan Jeugdbescherming Brabant te verstrekken voor het op gang krijgen- en begeleiden van verbeteringen in de bedrijfsvoering voor Altena;
- De besluitvorming over de in het rapport van de Jeugd Autoriteit genoemde compensatie voor huisvesting uit te stellen in afwachting van nader onderzoek vanuit de bovenregionale samenwerking;
- Kennis te nemen van het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van 5 juli 2021;
- De gemeenteraad te informeren over deze besluiten middels een bijeenkomst achter gesloten deuren in september.
Organisatieontwikkeling en cultuurverandering binnen de gemeente
Het realiseren van een dienstverlenende cultuur waarin de medewerkers hun talenten kunnen inzetten om burgers een zo goed mogelijk gevoel te geven door kwaliteit te leveren conform gemaakte afspraken. Dit vraagt continu aandacht, monitoring en bijsturing. In deze brief informeert het college de raad over welke stappen hiertoe gezet zijn en worden gezet.
Besluit:
De RIB inzake organisatieontwikkeling en cultuurverandering ter informatie aan te bieden aan de gemeenteraad
Artikel 53 vragen PvdT Plannen tot grootschalige bouw huisvesting arbeidsmigranten
Fractie PvdT heeft vragen gesteld over een plan voor de realisatie van huisvesting voor arbeidsmigranten op het bedrijventerrein ‘Kop van Brabant’ in Werkendam.
Besluit:
De artikel 53 vragen van PvdT over de plannen tot grootschalige huisvesting arbeidsmigranten op het bedrijventerrein ‘Kop van Brabant’ te Werkendam te beantwoorden via bijgaande brief.