6 april 2021
Noodstroomvoorziening gemeentehuis Almkerk
Het gemeentehuis in Almkerk heeft geen noodstroomaggregaat. Dat betekent dat het gemeentehuis niet gebruikt kan worden tijdens een stroomstoring. In het belang van een goed functionerende dienstverlening en crisisorganisatie wordt een noodaggregaat aangeschaft. Het gemeentehuis kan met dit apparaat 10 uur in gebruik blijven.
Besluit:
- Een permanente biodiesel noodstroomaggregaat te installeren voor het gemeentehuis te Almkerk
- De geraamde investeringskosten a € 91.450 te melden via de 1e bestuursrapportage
Ter inzage leggen ontwerpbestemmingsplan Kern Sleeuwijk Kerkeinde ong. (nabij 8D)
De initiatiefnemer wilt één vrijstaande woning bouwen op het perceel nabij Kerkeinde 8D in Sleeuwijk. Het voorontwerpbestemmingsplan heeft gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn geen inspraakreacties door omwonenden ingediend. Het ontwerpbestemmingsplan wordt nu voor 6 weken ter inzage gelegd.
Besluit:
- De “Nota van inspraak” voor het bestemmingsplan “Kern Sleeuwijk: Kerkeinde ong. (nabij 8D)” vast te stellen.
- Het ontwerpbestemmingsplan “Kern Sleeuwijk: Kerkeinde ong. (nabij 8D)” (NL.IMRO.1959.SleBP041Kerkeinde-ON01) conform artikel 3.8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
- Het ontwerpbesluit hogere grenswaarde wegverkeerslawaai op basis van de Wet Geluidhinder, voor één woning, in procedure te brengen door dit tegelijkertijd ter inzage te leggen met het ontwerpbestemmingsplan.
- Dat er op grond van het bepaalde in het Besluit milieueffectrapportage geen milieueffectrapport hoeft te worden opgesteld, omdat er op basis van de uitgevoerde vormvrije m.e.r. beoordeling geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu te verwachten zijn.
Verklaring van geen bedenking voor de omgevingsvergunning Kildijk ong. (achter nr. 45) te Nieuwendijk
Initiatiefnemer wilt 7 levensloopbestendige woningen bouwen op het perceel achter de Kildijk nummer 45 in Nieuwendijk.
Deze ontwikkeling mag niet volgens het bestemmingsplan en wordt daarom voorgelegd aan de gemeenteraad. Na een eventuele toestemming worden de stukken 6 weken ter inzage gelegd.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen om een (ontwerp) Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) af te geven voor de aanvraag omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan voor het realiseren van 7 woningen aan de Kildijk ong. (achter nr. 45) te Nieuwendijk;
- De gemeenteraad voor te stellen om een definitief VVGB af te geven wanneer er geen zienswijzen/bedenkingen worden ingediend tegen het ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning;
- Na het verkrijgen van een ontwerp VVGB het ontwerpbesluit van de omgevingsvergunning ter inzage te leggen.
Reactie op toezeggingen passend onderwijs en leerlingenvervoer
Het college wil dat ook het gebruik maken van leerlingenvervoer onderdeel wordt van de brede doelstelling 1 gezin – 1 plan – 1 regisseur. Aanbevelingen van de Kinderombudsman worden meegenomen in het nieuwe beleid.
Besluit:
De gemeenteraad met de bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de reactie op de toezeggingen over:
- Het rapport van de Kinderombudsman over passend onderwijs in relatie tot leerlingenvervoer en
- De mogelijkheid om vervoersvoorzieningen te bundelen.
Vaststellen bestemmingsplan Kern Sleeuwijk De Roef ong en De Roef 5
Aan De Roef in Sleeuwijk (achter het Altena College) komt een atletiekbaan. Op die plek zit nu een paardensportvereniging. Die wordt verplaatst naar De Roef 5 in Sleeuwijk. Voor de vestiging van de atletiekbaan en de verplaatsing van de paardensportvereniging moet het bestemmingsplan aangepast worden. Ook is een aanpassing van de Interim Omgevingsverordening noodzakelijk. Het ontwerpbestemmingsplan en het voornemen tot wijzigen van de grenzen van bestaand stedelijk gebied hebben ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen. De Provincie heeft de Interim Omgevingsverordening aangepast. Het bestemmingsplan kan nu door de Raad vastgesteld worden.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Kern Sleeuwijk: De Roef ong. en De Roef 5” (NL.IMRO.1959.SleBP052DeRoef5-VG01) gewijzigd vast te stellen;
- De gemeenteraad voor te stellen om Gedeputeerde Staten van Provincie Noord-Brabant te verzoeken te verklaren geen bezwaar te hebben tegen het eerder bekend maken van de vaststelling van het bestemmingsplan als bedoeld in artikel 3.8 lid 4 Wro.
- De gemeenteraad voor te stellen geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 Wro vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Aanbesteding atletiekaccommodatie Sleeuwijk
De nieuwe atletiekaccommodatie in Sleeuwijk kan worden aanbesteed. De aanleg van een atletiekbaan vraagt specifieke deskundigheid en ervaring. Hiervoor komt een beperkt aantal bedrijven in aanmerking.
Besluit:
- Met gebruikmaking van de afwijkingsbevoegdheid de atletiekaccommodatie meervoudig ondershands aan te besteden.
- De gemeenteraad hierover met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren.
Vaststellen bestemmingsplan Broeksestraat 30 Babyloniënbroek
Initiatiefnemer is van plan om de huidige veehouderij op Broeksestraat 30 te saneren en daar 17 woningen te bouwen. Hiervoor moet het bestemmingsplan aangepast worden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er is één zienswijze ontvangen.
Besluit:
- De gemeenteraad voor te stellen de “Nota van zienswijzen” vast te stellen en de zienswijze ongegrond te verklaren;
- De gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan “Broeksestraat 30 Babyloniënbroek” (NL.IMRO.1959.BabBP009BroekStr30-VG01) vast te stellen;
De gemeenteraad voor te stellen geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 wro vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Transitievisie Warmte
In het klimaatakkoord heeft Nederland afgesproken om in 2050 geen gebruik meer te maken van aardgas. In 2030 moeten de eerste 1,5 miljoen woningen aardgasvrij zijn. Iedere gemeente moet in december 2021 een strategie voor het eigen aandeel hierin aanleveren.
Besluit:
- Het projectplan voor de Transitievisie Warmte vast te stellen.
- De gemeenteraad hierover met bijgaande raadsinformatiebrief te informeren.
Raadsinformatiebrief Burgerinitiatief Hank
Inwoners van Hank hebben enthousiast gereageerd op de oproep om een vrijwillige bijdrage te leveren aan het inzamelstation in Hank. 14 Vrijwilligers zetten zich vanaf zaterdag 3 april in om wekelijks het station open te houden voor de inzameling van groenafval.
Besluit:
De gemeenteraad met bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren over het burgerinitiatief voor inzameling van groenafval in Hank.
Beantwoording artikel 53 vragen van CDA over toepassing menggranulaat
Het college laat aan de fractie van het CDA weten dat in Altena menggranulaat als funderingsmateriaal alleen is toegestaan als het wordt afgedekt. In openbare ruimtes zoals bermen wordt gebruik gemaakt van het schonere betongranulaat.
Besluit:
De artikel 53 vragen van het CDA over de toepassing van menggranulaat in de openbare ruimte te beantwoorden met bijgaande brief
Herontwikkeling locatie Vlietstraat te Sleeuwijk
De Stichting hospice Altena wil een hospice oprichten en exploiteren in de gemeente Altena. Hun voorkeurslocatie is het terrein aan de Vlietstraat in Sleeuwijk waar de gymzaal heeft gestaan. Eerder heeft de raad van de voormalige gemeente Werkendam besloten deze locatie in te zetten voor de bouw van (tien) appartementen. Gelet op het maatschappelijk belang hebben burgemeester en wethouders de vestiging van een hospice op deze plek positief benaderd.
Besluit:
- In principe in te stemmen met het oprichten van een hospice op de locatie Vlietstraat in plaats van bouw tien appartementen;
- Stichting hospice Altena te verzoeken hierover een omgevingsdialoog te starten;
- De raad te informeren over andere invulling plangebied met bijgaande raadsinformatiebrief;
- Op grond van artikel 55 lid 1 Gemeentewet en artikel 10 lid c Wet openbaarheid bestuur geheimhouding op te leggen op de bijlagen a, b, c en d.