9 juni 2020
Vaststellen definitief besluit omgevingsvergunning en hogere grenswaarden wegverkeerslawaai- Kerkeinde 2 te Sleeuwijk
Er zijn plannen om aan het Kerkeinde 2 in Sleeuwijk, vlakbij de A27, twee woningen te bouwen, hiervoor moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Om de bouw van de woningen toe te kunnen staan, moet voor beide woningen een ‘hogere grenswaarden wegverkeerslawaai’ worden vastgesteld. De ontwerpvergunning en het ontwerpbesluit hiervoor hebben beide ter inzage gelegen. Alleen op de ontwerpvergunning zijn zienswijzen ingediend.
Besluit
1. In te stemmen met de inhoud en de wijzigingen in de “Nota van zienswijzen”.
2. Hogere grenswaarden wegverkeerslawaai voor beide woningen aan het Kerkeinde 2 te Sleeuwijk vast te stellen.
3. De omgevingsvergunning “Kerkeinde 2 te Sleeuwijk” definitief te verlenen.
Vaststellen bestemmingsplan 'Giessen-Rijswijk Nieuwstraat 25
Aan de Nieuwstraat 25 in Rijswijk lag een garagebedrijf met een benzinestation. De grond is gesaneerd en nu is er een initiatief om op deze plek 7 grondgebonden woningen te bouwen en om de bestaande bedrijfswoning om te zetten in een burgerwoning. Om dit te kunnen realiseren moet het bestemmingsplan worden aangepast.
Besluit
Aan de raad voor te stellen:
1. Het bestemmingsplan ‘Giessen- Rijswijk Nieuwstraat 25 2016’ met planidentificatienummer NL.IMRO.0874.GSRWBP201301-VSG1 zulks met inachtneming van de in de Nota zienswijze en ambtshalve wijzigingen ontwerpbestemmingsplan ‘Giessen- Rijswijk Nieuwstraat 25 2016’ aangegeven aanpassingen van de regels en toelichting van het plan, gewijzigd vast te stellen;
2. Geen exploitatieplan overeenkomstig artikel 6.12 Wro juncto artikel 6.2.1 en 6.2.1a van het Besluit ruimtelijke ordening vast te stellen omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Beantwoording vragen pijnlijke bezuinigingen ex art 53 Burgerstem Altena
In antwoord op vragen van Burgerstem Altena geeft het college inzicht in de stijging van het aantal aanvragen voor Wmo in de afgelopen jaren. De uitvoering door de gemeentelijke organisatie wordt aangepast om effectiever en efficiënter te werken. Het college staat open voor maatschappelijk initiatieven die het welzijn van de inwoners bevorderen te faciliteren.
Besluit
De vragen van BSA over de bezuinigingen middels bijgaande brief te beantwoorden.
Bijdrage beschermd wonen aan Breda voor doelgroep LVB
Breda is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van beschermd wonen (BW) in onder meer onze gemeente. Iedere gemeente krijgt vanuit het Rijk geld om beschermd wonen mogelijk te maken voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Eerder is afgesproken met de betrokken gemeenten dat dat geld wordt overgemaakt naar Breda. Zij zetten dit geld in om Beschermd Wonen te realiseren en te behouden.
Besluit
Een bedrag van € 179.675,- aan de gemeente Breda beschikbaar te stellen, voor het uitvoeren van beschermd wonen voor mensen met een licht verstandelijke beperking voor het jaar 2020.
Beantwoording artikel 53 vragen over wolven in Altena
Het college beantwoordt vragen van de fractie van het CDA over de mogelijke aanwezigheid van een wolf. In Altena waren op 12 mei en 30 mei 2020 bijtincidenten met schapen. Het DNA-onderzoek om vast te stellen door welke diersoort loopt nog. De provincie Brabant probeert te voorkomen dat de waarschijnlijk zwervende wolf zich hier gaat vestigen. De belangrijkste preventieve maatregel is bescherming van vee door de eigenaren.
Besluit
De artikel 53 vragen van de fractie van het CDA over wolven in Altena te beantwoorden via de bijgevoegde conceptbrief.
Vaststellen Visie Openbaar Vervoer Altena door gemeenteraad
Altena zet in op het verbeteren van het openbaar vervoer. Belangrijke speerpunten daarbij zijn het vergroten van de bereikbaarheid, meer flexibel vervoer in de avonden en weekenden, en extra voorzieningen bij de knooppunten. De provincie is verantwoordelijk voor het OV. We maken onze ambities op tijd kenbaar zodat deze meegenomen worden in de nieuwe contracten voor het openbaar vervoer, die in juli 2023 ingaan.
Besluit
De gemeenteraad voor te stellen:
- Het document “Visie Openbaar Vervoer Altena” vast te stellen, met de benoemde focus op behoud van belangrijke OV verbindingen en het verbeteren van het openbaar vervoer via vier ambities:
- Benutten kansen ov-knooppunten A27 en Kromme Nol (HUBs)
- Extra avond- en weekendbereikbaarheid met flexibel vervoer
- Vergroten bereikbaarheid Altena
- Vlot en comfortabel reizen.
- Vast te stellen en de gemeenteraad vragen kennis te nemen van:
- Het inbrengen van de in de Visie Openbaar Vervoer Altena opgenomen ambities voor de nieuwe concessie openbaar vervoer West-Brabant.
- Het onderzoeken of en in welke mate de gemeente Altena een “gemeentelijke Plus” wil bewerkstelligen voor haar inwoners en bezoekers door financieel bij te dragen aan provinciale investering in nieuwe initiatieven, zoals bijvoorbeeld ruimere bedieningstijden in de avonden en weekenden met flexibel vervoer.
- Het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar de effecten, voor- en nadelen, van het versnellen van (buurt)buslijnen, om reizigers snel en zoveel mogelijk via provinciale wegen naar de knooppunten (toekomstige HUBs) langs de A27 en Kromme Nol te brengen.
Ombuigingen in het sociaal domein
De gemeente heeft te maken met oplopende kosten in het sociaal domein. Er is een rapport opgesteld met mogelijke oplossingen hiervoor. Daarnaast is samen met maatschappelijke organisaties gezocht naar mogelijkheden om dit om te buigen. De gemeenteraad heeft in een eerdere bespreking ook richting gegeven aan mogelijke oplossingen. Tenslotte heeft de brede adviesraad ook advies uitgebracht.
Op basis van deze zaken doet het college een voorstel aan de raad over de wijze waarop de bezuinigingen gerealiseerd kunnen worden.
Besluit
- De raad voor te stellen het volgende principe besluit te nemen dat dient als richting voor het opstellen van de Programmabegroting 2021-2024:
- De ombuigingen voor het programma Samenredzaam Altena, gebaseerd op het Berenschotrapport “evenwicht in het sociaal domein” vast te stellen;
- De uitvoering van de bouwstenen uit het rapport voor te bereiden op basis van het scenario van 7,5% bezuiniging;
- In uitzondering hierop:
- bouwsteen 7 (mantelzorgondersteuning) op een andere wijze in te vullen;
- bouwsteen 13 (geleidelijke afbouw SW infrastructuur) vooralsnog niet uit te voeren;
- bouwsteen 23 (ketenaanpak jeugd) niet uit te voeren.
- Voor compensatie van deze bedragen het scenario van 7,5% in stand te laten door extra te maatregelen te treffen op de bouwstenen eerstelijnsvoorziening Wmo, collectief vervoer en ouderenwerk;
- Het college de opdracht te geven uitvoering te geven aan deze besluiten en daarbij de inwoners en maatschappelijke organisaties nauw te betrekken;
- Het college de opdracht te geven bij uitvoering van de besluiten de effecten continu te monitoren en te toetsen aan het beoogde maatschappelijk effect van het bestuursakkoord en indien nodig passende maatregelen te nemen;
- De ombuigingsopgave voor programma 2 op grond van de ontwikkelingen in het financieel meerjarenperspectief jaarlijks integraal af te wegen in de begrotingscyclus (kadernota en begroting), waarbij het scenario van 7,5% het kader blijft;
- Het programmaplan doorontwikkeling sociaal domein vast te stellen;
- Bijgaande reactie op het advies van de BASDA te versturen.
Lokaal Sportakkoord gemeente Altena
De drie speerpunten in het akkoord zijn: vaardig bewegen voor kinderen van 0 tot 12 jaar, drempels weghalen voor mensen die belemmeringen ervaren bij sport en bewegen en zorgen voor een duurzame toekomst van onze sportverenigingen.
Het akkoord is samen met de sportraad, partners uit de sport, zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang en overig maatschappelijk middenveld opgesteld. Ook de uitvoering ervan doen we samen.
Besluit
- Kennis te nemen van het Lokaal Sportakkoord Altena
- Het Lokaal Sportakkoord Altena middels bijgesloten raadsinformatiebrief ter kennisname naar de raad sturen
Aanvraag omgevingsvergunning realisatie zonnepark aan Bredesteeg te Nieuwendijk
Een initiatiefnemer wil een kleinschalig zonnepark realiseren (circa 1,5 hectare).aan de Bredesteeg, tussen het woonlint aan de Rijksweg (Nieuwendijk) en de Rijksweg A27. Met dit zonnepark kunnen ongeveer 400 huishoudens van duurzame stroom worden voorzien.
Hiervoor moet worden afgeweken van het bestemmingsplan.
Besluit
- Op grond van artikel 7.17 van de Wet milieubeheer op basis van de “Aanmeldnotitie vormvrije m.e.r.-beoordeling zonnepark Bredesteeg Nieuwendijk” te besluiten dat voor de realisatie van een zonnepark op deze locatie geen m.e.r.- procedure doorlopen hoeft te worden.
- Akkoord te gaan met de onderliggende concept anterieure overeenkomst.
- De gemeenteraad voor te stellen een (ontwerp) Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) af te geven voor de aanvraag omgevingsvergunning van PowerField om af te wijken van het bestemmingsplan voor het realiseren van een zonnepark tussen Bredesteeg en Rijksweg A27 met daarbij behorende landschappelijke inpassing.
- Na het verkrijgen van een ontwerp VVGB de ontwerp omgevingsvergunning met afwijking van het bestemmingsplan voor realisatie van het zonnepark ter inzage te leggen.
Jaarstukken 2019
De raad dient de Jaarstukken 2019 vast te stellen. Het Jaarverslag 2019 bevat een beknopte beleidsmatige terugblik op het jaar 2019. De Jaarrekening 2019 laat zien dat het begrotingsjaar 2019 met een positief resultaat afgesloten wordt. Voorgesteld wordt van het positieve resultaat diverse budgetten naar 2020 over te hevelen, zodat uitvoering alsnog in 2020 plaats kan vinden. Verder wordt voorgesteld een deel van het positieve resultaat aan een aantal reserves toe te voegen.
Besluit
De gemeenteraad voor te stellen:
- De Jaarrekening over het boekjaar 2019 van de gemeente Altena vast te stellen met een resultaat van € 7.785.000 positief; onder voorbehoud van ontvangst van een goedkeurende accountantsverklaring dan wel een accountantsverklaring met een beperking. Zodra een dergelijke verklaring is ontvangen worden het Jaarverslag 2019 en de Jaarrekening 2019 van de gemeente Altena derhalve geacht conform te zijn vastgesteld.
- Van het positieve resultaat een bedrag van € 4.590.000 via budgetoverheveling van 2019 naar 2020 over te hevelen.
- Van het voordelige resultaat een bedrag van € 1.586.000 aan de nieuw te vormen bestemmingsreserve Frictiekosten toe te voegen, waaraan ook de reeds eerder in de Algemene reserve opgenomen gelden voor frictiekosten worden toegevoegd en waarover het college mag beschikken ter dekking van de werkelijke frictiekosten.
- Van het positieve resultaat een bedrag van € 1.000.000 aan de reserve Sociaal domein toe te voegen.
- Het restant van het positieve resultaat ad € 609.000 aan de Algemene reserve toe te voegen.
- Het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2020 vast te stellen.