10 september 2019
Harmonisatie integrale huisvestingsplannen onderwijs: uitgangspunten
De gemeente is verantwoordelijk voor alle schoolgebouwen. In het integraal huisvestingsplan (IHP) beschrijft de gemeente hoe ze omgaat met de huisvesting van het onderwijs. Zij houdt hierbij zoveel als mogelijk rekening met de wensen van de schoolbesturen van Altena. De gemeenteraad stelt eerst de uitgangspunten voor het plan vast.
Besluit:
De raad voor te stellen:
- de nota Harmonisatie Integrale Huisvestingsplannen onderwijs: De uitgangspunten voor het harmoniseren van de IHP’s vast te stellen.
Beantwoording artikel 53 vragen van Progressief Altena over snelle vaartuigen
Progressief Altena heeft vragen gesteld over snelle vaartuigen, dit naar aanleiding van een aantal incidenten in Nederland op het water tussen snelle boten/jetski’s en zwemmers. Het College is op de hoogte dat er gezwommen wordt op locaties waar ook gevaren wordt met snelle boten/jetski’s. De politie surveilleert dagelijks op het water om dit in de gaten proberen te houden en waar nodig handhavend tegen op te treden. Op www.varendoejesamen.nl staan regels over hoe hard er gevaren mag worden, het toegestaan is om met een jetski te varen en het toegestaan is om te waterskiën.
Besluit:
In te stemmen met de beantwoording van de vragen.
Ontwerp bestemmingsplan Kern Werkendam: Bergseveld ong.
Initiatiefnemer is van plan om een woning te bouwen aan de Bergseveld ong. te Werkendam (achter Visserdijk 70). Hiervoor is een voorontwerpbestemmingsplan opgesteld. Het voorontwerp bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn 3 vooroverlegreacties en 3 inspraakreacties ontvangen. Deze reacties zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Het ontwerpbestemmingsplan wordt nu 6 weken ter inzage gelegd.
Besluit:
- Instemmen met de inhoud van de “Nota van inspraak en wettelijk vooroverleg”.
- Het ontwerpbestemmingsplan “Kern Werkendam: Bergseveld ong.” conform artikel 3.8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening in procedure te brengen door dit zes weken ter inzage te leggen.
Afbouw en laatste gunning gemeentegids
De papieren gemeentegids verliest beetje bij beetje terrein. Steeds meer mensen zoeken informatie digitaal. Papieren informatie blijft zelden een jaar lang actueel. Daarom bouwt de gemeente Altena de uitgave van de gemeentegids af. In 2020 wordt de gids niet meer ongevraagd uitgereikt aan alle huishoudens in Altena, maar kan men de gids ophalen op meerdere plekken of thuisgestuurd krijgen. Na deze tussenstap geven we in 2021 geen gemeentegids meer uit. De gemeente blijft belangrijke informatie ook op papier verspreiden via de gemeentepagina en het Altena Katern. Een speciale webpagina op www.gemeentealtena.nl bundelt alle relevante informatie voor nieuwe inwoners. De gemeente gunt de uitgave van de gemeentegids 2020 enkelvoudig en onderhands aan Akse Media B.V.
Besluit:
- De uitgave van een papieren gemeentegids in 2020 af te bouwen en in 2021 te staken.
- De uitgave van de gemeentegids 2020 te gunnen aan Akse Media B.V.
Vervolg bijdrage icoonproject Altena Regatta resterende kernen Altena
Enkele jaren geleden is Stichting Altena Regatta gestart als icoonproject met het idee om inwoners in elke kern een St Ayles Skiff te laten bouwen. Het bouwen vergroot de sociale cohesie en met 21 skiffs kan men mooie wedstrijden houden die voor verbinding tussen de kernen zorgen. Tijdens het fusieproces is er geld beschikbaar gesteld voor 3 boten, te bouwen door 5 kernen. Nu zijn er nog 8 kernen die belangstelling hebben om aan te haken. Wij willen die 8 kernen de gelegenheid geven ook aan de slag te gaan met het creëren van een team, het zoeken van eigen middelen en het uiteindelijk bouwen en strijden tegen de andere kernen. Besluit:
|
Veiligheidsanalyse ten behoeve voor het integraal Veiligheidsbeleid 2020-2022
De gemeenteraad stelt de prioriteiten van het lokale, integrale veiligheidsbeleid vast. Dit vindt plaats op grond van objectieve cijfers van de veiligheidspartners/gemeente en op basis van het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Deze cijfers worden verwerkt in een veiligheidsanalyse. De veiligheidsanalyse wordt nu via het college aangeboden aan de gemeenteraad voor het vaststellen van de prioriteiten voor het Integrale Veiligheidsbeleid Altena 2020-2022.
Besluit:
- In te stemmen met de voorgestelde prioritering voor het Integraal Veiligheidsbeleid Altena 2020-2022.
- De voorgestelde prioritering voor te leggen aan de gemeenteraad.
Aanvulling voor vaststelling ontwerp-Omgevingsvisie Altena 2019
In de omgevingsvisie legt de gemeente haar visie voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. De omgevingsvisie ligt als ontwerp bij de raad. Op 3 september 2019 hebben de raadsfracties aan de Altenatafel Ruimte hierover gedebatteerd. Zij deden drie voorstellen aan het college. Deze hadden betrekking op het debat over de huisvesting van arbeidsmigranten, de bescherming van weidevogelgebieden en de uitleg over de samenwerking met inwoners. In de bijgevoegde raadsinformatiebrief geeft het college zijn reactie op die voorstellen.
Besluit:
De gemeenteraad via bijgevoegde concept-RIB te informeren over de reactie van het college op de voorstellen.
Beantwoording art. 53 vragen BSA gevolgen Stikstofuitspraken voor de uitbreiding van de A27
Het college schrijft aan de fractie van BSA dat de gevolgen van de ‘stikstofuitspraken’ door de minister na het zomerreces worden vertaald naar individuele projecten. De gemeente heeft tot nu toe nog geen uitwerking ontvangen. De exacte gevolgen voor de uitbreiding van de A27 zijn dan ook nog niet bekend. Zodra de minister de plannen bekend maakt, wordt dat gedeeld met de gemeenteraad.
Besluit:
In te stemmen met beantwoording van de artikel 53 vragen over stikstofuitspraken voor de uitbreiding van de A27 aan Burgerstem Altena.