14 mei 2019
Vangnetuitkering Participatiewet 2018
Gemeenten krijgen vanuit de Rijksoverheid jaarlijks een BUIG-budget (een uitkering ter besteding aan diverse participatie / bijstandsregelingen). Als de gemeente een tekort heeft, kan men onder bepaalde voorwaarden compensatie aanvragen.
Een van de voorwaarden is dat de gemeenteraad verklaart dat het college alles heeft gedaan om een tekort te voorkomen. Het tekort over 2018 van oud-gemeente Werkendam komt mogelijk in aanmerking voor compensatie.
Besluit
- In te stemmen met de analyse over de oorzaken van het tekort op het bijstandsbudget van Werkendam over 2018 en met de maatregelen die zijn getroffen om het tekort over 2018 zo beperkt mogelijk te laten zijn.
- De gemeenteraad bijgaand raadsvoorstel voor te leggen, waarbij de raad ermee instemt dat de verklaring van het college juist is en dat het college maatregelen heeft getroffen om het tekort zoveel als mogelijk te beperken.
Beantwoording Artikel 53 vragen CDA over woningmarkt Altena
Het college informeert de fractie van het CDA over het woningbeleid en de mogelijkheden die we als gemeente hebben om hierop te sturen. Omdat iedere twee jaar de woningbehoefte in kaart wordt gebracht, is goed in beeld aan welke woningen behoefte is. De zorgen van het CDA rondom de berichten dat een projectontwikkelaar te veel invloed zou hebben op het woningbeleid in Sleeuwijk, kan het college wegnemen. Deze berichten waren niet juist.
Besluit
De vragen te beantwoorden conform raadsbrief.
Groeimodel Structureel Toezicht Altena (STA) naar het Altena Interventieteam (AIT)
Altena wil een veilige gemeente zijn. De doorgroei naar een Altena Interventieteam draagt daaraan bij. In dit team wordt met meerdere organisaties samengewerkt. Samen werken we onder andere aan de bewustwording vaninwoners over de risico’s die zij lopen en het verminderen van hun kwetsbaarheid. Het uiteindelijke doel is verminderen van overlast en het tegengaan van criminele activiteiten.
Besluit
In te stemmen met het voorstel het Structureel Toezicht Altena (STA) verder uit te bouwen naar het Altena Interventieteam (AIT).
Ontwerp Omgevingsvisie Altena
In de Omgevingsvisie Altena worden de ambities, kwaliteiten en doelen van Altena als geheel in één integraal strategisch document gepresenteerd. Waar gaan we wonen, werken en recreëren? Waar gaan we natuur en landschap ontwikkelen en wat willen we beschermen voor de toekomst?
Hiermee wordt zichtbaar waar Altena voor staat en hoe inwoners, organisaties en gemeente kunnen bijdragen aan hun leefomgeving.
In het afgelopen jaar is met alle partijen hard gewerkt aan de Omgevingsvisie. Nu bereiden we de terinzagelegging voor.
Besluit
De gemeenteraad voor te stellen:
- in te stemmen met de 18 beleidskeuzes zoals geformuleerd onder ‘Beleidskeuzes’;
- de Ontwerp Omgevingsvisie Altena vast te stellen;
- over te gaan tot terinzagelegging van de Ontwerp Omgevingsvisie Altena.
Raamovereenkomst 2019 met VluchtelingenWerk Zuid Nederland
VluchtelingenWerk Zuid Nederland (VWZN) voert voor de gemeente de Wet inburgering uit. Met behulp van vrijwilligers ondersteunen en begeleiden zij inburgeraars om hun weg in onze gemeente te vinden. Hierover worden ieder jaar afspraken gemaakt. De afspraken voor 2019 zijn op hoofdlijnen gelijk aan die van 2018.
Besluit
|
Instellen Sportraad Altena
Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan de samenwerking met inwoners. Voor specifieke gebieden wordt daarvoor een adviesraad benoemd. Deze sportraad, die volledig bestaat uit het mensen uit het veld, komt op voor de algemene belangen van sport(verenigingen). Zij kan het college en de raad van gevraagd en ongevraagd advies voorzien.
Besluit
- De Regeling Sportraad Altena 2019 vast te stellen.
- De heer A. Geurtsen te benoemen tot onafhankelijk voorzitter van de Sportraad Altena.
- De heer R. de Ruijter, mevrouw M. Durieux en de heer E. den Dekker te benoemen als lid van de Sportraad Altena
Motie zon op dak VNG congres
Altena is sterk voorstander van het benutten van daken voor het opwekken van zonne-energie. Daarom ondersteunen wij een motie van de gemeente Veldhoven waarmee het kabinet wordt opgeroepen om deze manier van energieopwekking ook na 2023 aantrekkelijk te laten zijn. Ook wordt het kabinet gevraagd hier snel duidelijkheid over te geven.
Besluit
- Kennis te nemen van de motie van de gemeente Veldhoven met betrekking tot de omvorming van de salderingsregeling voor zonnepanelen op daken.
- Deze motie te ondersteunen en dit te berichten aan de gemeente Veldhoven zodat deze de motie kan indienen bij het VNG congres.