28 mei 2019
Vaststelling bestemmingsplan 'Kern Dussen: Heren van Brechtlaan'
Het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Dussen-Hank wil een woning bouwen in de achtertuin van de woningen Zuideveldlaan 14 en 16 te Dussen, die hun eigendom zijn. Uit ruimtelijke onderzoeken is gebleken dat er geen belemmeringen zijn om de woning te bouwen. Wel is er een wijziging van het ter plaatse geldende bestemmingsplan nodig. Het ontwerp bestemmingsplan heeft voor iedereen ter inzage gelegen. Er zijn geen bedenkingen ingediend.
Besluit
De gemeenteraad voor te stellen:
1. bestemmingsplan ‘Kern Dussen: Heren van Brechtlaan’ (Imro codering: NL.IMRO.0870.05BP1160KDHerenvBr) vast te stellen;
2. geen exploitatieplan vast te stellen omdat kostenverhaal anders verzekerd is.
Harmonisatie Integrale huisvestingsplannen onderwijs: uitgangspunten
De gemeente beschrijft in een integraal huisvestingsplan (IHP) hoe ze omgaat met de huisvesting van het onderwijs. Voor de gemeente Altena moet een huisvestingsplan komen. De gemeente maakt dit samen met de schoolbesturen. Het college stelt de uitgangspunten voor het plan vast.
Besluit
De uitgangspunten ten behoeve van het IHP Altena voorlopig vast te stellen.
Vaststelling bestemmingsplan Bruine Kilhaven en Bandijk: Bruningsstraat 11-13 en Calandstraat 29- 31
Een fabrikant van spuitcabines in Werkendam wil zijn bedrijf en bedrijfswoning aan de Calandstraat 29-31 te Werkendam verplaatsen naar de Bruningsstraat 11-13 te Werkendam. De oude bedrijfswoning wordt gesloopt. Hiervoor moet het bestemmingsplan aangepast worden. Dit bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Er is 1 reactie gekomen, die niet leidt tot aanpassing van het bestemmingplan. Het collge stelt het bestemmingsplan vast.
Besluit
1. In te stemmen met de inhoud van de “Nota van zienswijzen”.
2. Het bestemmingsplan Bruine Kilhaven en Bandijk: Bruningsstraat 11-13 en Calandstraat 29-31 vast te stellen.
3. Geen exploitatieplan overeenkomstig afdeling 6.4 wro vast te stellen omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Vragen van Progressief Altena aan het college van B&W over voorkoming van zwerfafval
Het college beantwoordt de vragen van Progressief Altena over het tegengaan van zwerfafval. Het college wil maatregelen nemen om het oplaten van ballonnen en het gebruik van confetti in de openbare ruimte te beperken. Dit doet het college door een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en het evenementenbeleid voor te bereiden. De gemeenteraad moet het het nieuwe beleid daarna goedkeuren.
Besluit
In te stemmen met de concept beantwoording van de vragen vande fractie van Progressief Altena over zwerfafval
Wijziging diverse gemeenschappelijke regelingen
Aalburg, Werkendam en Woudrichem namen deel aan een aantal Gemeenschappelijke Regelingen.(Samenwerkingsverbanden met meerdere gemeenten of andere overheden). Deze regelingen worden omgezet naar de gemeente Altena. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om samenwerkingsverbanden met de GGD, Streekarchief, Ambulancevoorziening en Parkschap nationaal park De Biesbosch.
Naast de juridische omzetting naar Altena, worden de regelingen ook geactualiseerd en op enkele punten aangepast. De gemeenteraad moet hiervoor officieel toestemming geven
Besluit
1. Onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraad de wijzigingen van de gemeenschappelijke regelingen:
A. Streekarchief Langstraat Heusden Altena;
B. GGD West-Brabant (1e wijz.);
C. Regionale Ambulance voorziening Brabant Midden-West-Noord (versie 5), voor zover het bevoegdheden betreft van het college;
D. Regio West-Brabant (2e wijz.);
E. Schoolverzuim en VSV regio West-Brabant (3e wijz.);
F. Nazorg gesloten stortplaatsen Zevenbergen & Bavel Dorst en
G. Parkschap nationaal park De Biesbosch (4e en 5e wijz.) voor zover het bevoegdheden betreft van het college;
vast te stellen, conform de bijgevoegde regelingen.
2. De raad overeenkomstig bijgevoegd raadsvoorstel voor te stellen:
a. de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (versie 5) en de 4e en 5e wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Parkschap nationaal park De Biesbosch vast te stellen, voorzover het de bevoegdheden van de raad betreft;
b. het college toestemming te geven tot het wijzigen van de gemeenschappelijke regelingen genoemd in punt 1, onder A t/m G.
Gunning Gezondheidscentrum d'Alburcht
In zalen- en sportcentrum d’Alburcht in Wijk en Aalburg komt een gezondheidscentrum. Voor de bouw hiervan vond een aanbesteding plaats. Het werk kan nu worden gegund aan een aannemer. Het college gunt het werk aan de aannemer.
Besluit
Het aanbestede werk ‘verbouw van een gedeelte van MFC d’Alburcht tot Gezondheidscentrum d’Alburcht’ te gunnen aan aannemer Van den Bouwhuijsen BV.
Vaststellen Startnotitie veiligheidsbeleid
De gemeente is verantwoordelijk voor het lokale veiligheidsbeleid. In het veiligheidsbeleid staat wat we doen om een veilige gemeente te zijn.
Het nieuwe veiligheidsbeleid stellen we op samen met de partners, de raad en onze inwoners. Het college stelt een notitie vast waarin het proces staat hoe we komen tot een veiligheidsbeleid voor 2020 – 2022.
Besluit
1. De startnotitie veiligheidsbeleid vast te stellen.
2. De raad te informeren via een raadsinformatiebrief.
Afwijken van het inkoop- en aanbestedingsbeleid voor inhuur van personeel in 2019
Naast vaste medewerkers, huurt de gemeente Altena een aantal medewerkers in. De gemeente wil deze medewerkers langer inhuren. Ook wil ze extra medewerkers inhuren. Het kan zijn dat de gemeente door het hogere bedrag inhuur van medewerkers moet aanbesteden. Dit kost tijd, terwijl de inhuur op korte termijn nodig is. Het college stemt in met het voor het jaar 2019 afwijken van het aanbestedingsbeleid.
Besluit
Instemmen met het afwijken van het gemeentelijke inkoop- en aanbestedingsbeleid en het met terugwerkende kracht toestemming verlenen voor het enkelvoudig onderhands aanbesteden (één-op- één) van opdrachten tot € 100.000 in het kader van inhuur van personeel voor het jaar 2019.
Concept-zienswijzen ontwerp-begrotingen 2020 gemeenschappelijke regelingen
Voor de uitvoering van een aantal gemeentelijke taken werken gemeenten samen. Dit heet een gemeenschappelijke regeling. De gemeente Altena neemt deel aan verschillende gemeenschappelijke regelingen. De gemeente moet een reactie geven op de begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen. Die reactie staat in een raadsbesluit. Het college stemt in met het concept-raadsbesluit met daarin de reactie. Het college vraagt de gemeenteraad de reactie vast te stellen.
Besluit
1. Instemmen met de in bijgaand concept- raadsbesluit met bijlage opgenomen zienswijzen op de ontvangen begrotingen van de gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente Altena deelneemt.
2. Conform bijgaand concept-raadsvoorstel de gemeenteraad voorstellen de zienswijzen vast te stellen.
Harmonisatie van de Beleidsregel evenementen Altena 2019
Hoe de gemeente omgaat met evenementen legt ze vast in een beleidsregel. De beleidsregel evenementen Altena is een samenvoeging van de regels uit de 3 oude gemeenten. Later formuleert de gemeente nieuw evenementenbeleid. De burgemeester stelt de beleidsregel evenementen vast.
Besluit
1. Vervallen te verklaren:
• het Evenementenbeleid gemeente Aalburg, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 4 april 2017;
• het Evenementenbeleid Werkendam 2014, vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 1 februari 2014;
• het Evenementenbeleid gemeente Woudrichem, vastgesteld door de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders op 13 januari 2015.
2. De Beleidsregel evenementen Altena 2019 voor kennisgeving aan te nemen.
Collegeprogramma 2019-2022
Het college heeft het Collegeprogramma 2019- 2022 vastgesteld. Hierin worden de ambities en actiepunten uit het Bestuursakkoord 2019-2022 'Samen bouwen aan een Kernachtig Altena' vertaald naar concrete maatregelen.
Besluit
1. Het Collegeprogramma 2019-2022 vast te stellen
2. De raad te informeren met de bijgevoegde Raadsinformatiebrief
Kadernota 2020
Jaarlijks stelt de gemeenteraad de Kadernota vast. De Kadernota 2020 is de eerste stap om te komen tot de Begroting 2020 en de Meerjarenraming 2021-2023. In de Kadernota worden de uitgangspunten en richtlijnen opgenomen op basis waarvan de begroting wordt gemaakt. Ook is de Eerste Bestuursrapportage 2019 met begrotingswijzigingen voor 2019 in de Kadernota opgenomen.
Het college vraagt aan de raad om de Eerste Bestuursrapportage 2019 en de Kadernota 2020 vast te stellen.
Besluit
De gemeenteraad voor te stellen:
1. In te stemmen met de mutaties in de Eerste Bestuursrapportage 2019 en de lasten te dekken conform bijlage A.
2. De meerjarige doorwerking van de mutaties in de Eerste Bestuursrapportage 2019 in de jaren 2020-2023 te betrekken bij het financieel perspectief van de Kadernota 2020.
3. In te stemmen met de mutaties uit hoofde van het Collegeprogramma, de overige onderwerpen alsmede de investeringen en majeure projecten voor het begrotingsjaar 2019 en de lasten te dekken conform bijlage B.
4. De meerjarige doorwerking van de in beslispunt 3 genoemde mutaties naar de jaren 2020-2023 te betrekken bij het financieel perspectief van de Kadernota 2020.
5. In te stemmen met de Kadernota 2020 als richtinggevend document voor de opstelling van de Begroting 2020 en de Meerjarenraming 2021- 2023.